Ja ja, jeg ved det godt. Opdateringer på denne blog, har været utilfredsstillende ringe, men nu tager jeg revanche. Jeg har gennem længere tid arbejdet med et lidt større projekt. Jeg så en drone for nogle år siden og tænkte at so ein ding måtte jeg absolut have. Tænk sig, at flyve hen over karnevals deltagerne i Aalborg og optage både video og stills til vore medier, wov. Så for godt syv måneder siden spurgte jeg vores Teknologi og Udviklingschef Katja Bundgaard om vi ikke skulle have en lille flyvende fætter i fotoafdelingen. Og selvfølgelig skulle vi det.
Indkøbsfasen var absolut det letteste del af projektet, valget faldt på en DJI Phantom 2 med en Zenmuse H3-3D gyro ophæng til et GoPro kamera. Ideen med et GoPro kamera i stedet for de droner med indbygget kamera var, at efterhånden som disse kameraer bliver bedre så kunne man opgraderer den og få en bedre kvalitet. Kassen med dronen og diverse skruer, ledninger, dimser og ligende kom og den største udfordring var egentlig, at smide diverse ting i den kasse som aldrig skulle bruges. Når man køber en gyro så passer den til flere forskellige typer droner og derfor de mange ekstra skruer og ledninger. Samtidig købte vi en monitor så man på jorden kan se hvad GoPro kameraet optager. Rigtig smart.
Så kom træningstiden, hvor alt udstyret skulle testes og en fase hvor der skal trænes i at styre dronen. Det er faktisk gået over alt forventning og indtil dato har jeg kun “ødelagt en propel” efter en landing i en mark. Nu kom virkeligheden også ind i mit lille hoved, denne lille drone kan faktisk slå folk ihjel – knap 1,5 kilo faldende fra 100 meters højde vil faktisk være i stand til at slå et menneske ihjel. Så der røg ideen med karnevals flyvningen i Aalborg. Men efter 5 timers effektiv træning så vil billeder fra denne kunne løfte rigtig mange nyhedsindslag betragtelig, det kunne være oversvømmelse, sommerhuse som er styrtet i havet efter en orkan, historier om Limfjordens miljø og meget mere. Og så vil jeg faktisk sige, at omkring 30 meters højde nok er den bedste højde at filme fra og efter min mening langt bedre end en rigtig fotografering fra en rigtig flyvemaskine.
Her er det er flyvning ved Nørlev Strand, hvor orkanen i januar rev flere huse i Vesterhavet. Denne type billeder er helt umulig uden en dyr og besværlig luftfotografering, men med dronen kunne vi bidrage med billeder fra ca. 30 meters højde. Hele flyvningen foregik ude over havet og dermed var flyvningen helt sikkert for alle. Jeg tænkte godt nok over, hvad jeg skulle sige til chefen, hvis den skulle ryge i havet. Men hellere det, end at den faldt ned over mennesker eller andres ejendom.
Men den absolutte udfordring er i virkeligheden, at få en dispensation fra de regler der er i Danmark for ubemandede luftfartøjer. Ikke fordi Trafikstyrelsen er tunge eller svære at danse med, men fordi det kræver en anden forståelse end den man er vant til som fotograf. Jeg havde oprindelig håbet på selv, at skrive ansøgningen men gik konsekvent i stå fordi jeg ikke havde den fornødne tid til i en periode at sætte mig ned og skrive. Så det blev opgivet og jeg kontaktede Airborne Consult i Ølstykke og her har Niels Erik Høiberg stor erfaring i at hjælpe med ansøgning og udarbejdelse af driftshåndbog for virksomheder. Efter, at Airborne Consult kom på banen er der vel gået omkring en måned og NORDJYSKE Medier er blevet godkendt som drone operatør og vi kan nu bruges vores drone til forskellige historier i avis, tv og net. Jeg var stillet i forventning, at hele processen ville tage omkring 3-4 måneder, så omkring en måned er helt fantastisk. Tak til Airborne Consult og Trafikstyrelsen for et godt og hurtigt arbejde.
Nogle af de regler der findes er f.eks. afstands krav til ulykkes steder, politistationer, arresthuse og fængsler, kongehusets ejendomme, lufthavne, områder hvor der er naturbeskyttelse o.s.v. Ligesom overflyvning af personer og ejendom er stærkt begrænset med mindre det f.eks. er en film produktion som man laver og hvor man kan lave sikkerheds procedure omkring. Her der det straks svære med 25000 halvfulde karnevals deltager og måske over 100000 tilskuer. Men jeg håber, det bliver muligt, at bruge dronen til Tall Ship Race i Aalborg til august. Vi har lidt af en udfordring i Aalborg fordi den militære lufthavn ligger indenfor en 8 km zone fra centrum af Aalborg og her må der ikke flyves på grund af de specielle flyvemaskiner som flyvevåbnet råder over. Så her skal der søges om en særlig tilladelse fra gang til gang. Nu har jeg ikke prøvet, at søge om engangs tilladelse før, men en forventet frist er måske op til 8 uger og så er nyheds produktion udelukket. Men ud fra godkendelsen på omkring en måned for vores driftshåndbog så krydser jeg fingre for en hurtig behandling og forhåbentlig også en tilladelse.
Ansvarsforsikring er absolut en nødvendighed. Man kan faktisk ikke få en tilladelse uden en ansvarsforsikring, men skulle uheldet være ude, så ville jeg bestemt ikke flyve uden. Jeg hørte i sidste uge om en person fra Aalborg som havde startet sin drone nytårsaften og den er ikke set siden. Gad vide hvor den er styrtet ned og i hvad? Dette sker i øvrigt ofte fordi man ikke får den GPS lokaliseret ordentlig inden man letter.
Jeg skal lige have klippet nogle video smagsprøver som kommer til at ligge her på siden i løbet af de næste dage og se hvem der i dag er godkendt.
Jeg har iøvrigt en hemmelig plan om, at spørge vores formand om vi ikke skulle lave et Boost kursus i muligheder og begrænsninger. Et dagskursus, hvor man bliver sat ind i regler, droner, kameraer og forskellige muligheder der er med droner. Hvis PF er interesseret i dette, så kommer det senere i år.